Kansainvälistyminen

Etu » Node » Kansainvälistyminen

Mitä teen kun haluan kansainvälistyä?

Kun yritys haluaa kansainvälistyä, on syytä ottaa muutama ehkä itsestäänkin selvä asia huomioon ennen konkreettisia toimenpiteitä.

 

Tällaisia huomioitavia asioita ovat:

  • Onko liiketoiminnan idea ja ratkaisut tarpeeksi vahvoja?
  • Tunnetko halutun uuden markkinan ja lokaalin vaikuttavan kulttuurin tarpeeksi hyvin?
  • Onko lainsäädännössä kohdemaassa huomioitavia seikkoja?
  • Onko yrityksessäsi tarpeellinen kokemus, liiketoiminnan ymmärrys ja osaaminen kansainvälistymistä ajatellen?
  • Onko yrityksesi taloudellisesti tarpeeksi vakaa kansainvälistyäkseen?

 

Jos yllä esitetyt kysymykset herättävät lähinnä silmien pyörittelyä ja niissä ei tunnu olevan mitään lisähuomiota vaativaa niin ehkä yrityksesi on valmis ottamaan ensimmäiset konkreettisemmat askeleensa kohti kansainvälistymistä.

Kansainvälistyminen on lopulta liiketoiminnan rakentamista, kuten kotimainenkin bisnes. Sinun tulee kysyä itseltäsi: "Miksi joku ostaisi tarjoamaani tietyllä uudella markkinalla / Miksi haluamme juuri tuolle kyseiselle markkinalle / Miksi olemme parempia kuin kilpailumme tuolla uudella markkinalla...? Miksi, miksi?

On syytä laatia konkreettinen etenemissuunnitelma ja toimenpiteet suunnitelman joka kohdalle. Tämä suunnitelma toimii runkona, jonka ääreen on hyvä palata ja tehdä siihen muutoksia tarvittaessa.

Varmista että yritykselläsi on tieto erilaisista mahdollisista tuki- ja rahoituselementeistä, joita esimerkiksi BusinessFinland tarjoaa. Tee myös itse tai ammattilaisen avustamana kansainvälistymisen rahoituksen ja tukien suunnitelma siten että osaat hyödyntää oikeita elementtejä juuri oikeilla hetkillä. Näin voit vaikka kymmenkertaistaa tuet joita sinulla on oikeus yrityksesi kansainvälistymisen matkalla käyttää. 

Kun olet tehnyt etukäteen tarpeelliset valmistelut, niin eteneminen on seuraavanlainen:

a) hanki markkinatietoa eli tutki tai teetä markkinatutkimus
b) hanki muutamia pilottiasiakkaita ja ensimmäiset maksavat asiakkaat
c) tarkista kansainvälistymisen suunnitelmasi uudelleen